turismo y transformaciones urbanas en barcelona -ernest cañada entrevista a francesc magrinyà

«En més d’una ocasió t’he sentit parlar del caràcter depredador que té el turisme en el teixit urbà, ens pots explicar aquesta idea i exemplificar-la en el cas de Barcelona?

En els sistemes ecològics es parla d’una espècie depredadora quan aquesta espècie es carrega altres espècies que disminueixen la diversitat del sistema. En els sistemes urbans hi ha unes espècies d’activitats econòmiques que tenen un baix valor afegit, que no creen llocs de treball de qualitat ni sous dignes, que exploten relacions de poder per aconseguir capitalitzar els beneficis. Espècies econòmiques d’aquest tipus són, per exemple, empreses com Abertis, que cobren peatges de concessions allargades eternament, Immobiliàries com Forcadell que aconsegueixen llogar a l’administració un edifici d’oficines construït amb el seu beneplàcit com és el cas de l’antic Cinema Princesa, i en el cas del turisme, el Gremi Hoteler que aconsegueix doblar el nombre de llits amb un augment mínim de 700 treballadors per una activitat.

Dedicar espais a aquestes activitats i deixar-les de dedicar a centres d’investigació en biomedicina, en desenvolupament d’apps, en activitats industrials productives de noves tecnologies, o també en economies de bens comuns és disminuir la diversitat urbana i limitar la seva capacitat d’estar al servei de la gent. Estem dominats per comissionistes que es beneficien de fer d’intermediaris dels grans grups de capitals financers inverteixin diners especulant amb el sòl. Un cas paradigmàtic és l’edifici de Desigual al Port de Barcelona. Desigual no te cap sentit que estigui en una zona portuària si no és per especular amb aquest terreny. Per cert, alguns dels comissionistes més significats es troben a la Junta del Barça